Jak ekologové upozorňují planeta Země se stává stále více zamořenou plastovým odpadem, který představuje velký problém hlavně kvůli problematickému rozkladu (jen pro zajímavost doba rozkladu igelitového sáčku nebo tašky se pohybuje okolo 25 let a u plastového kelímku se jedná o dobu přibližně 75 let) a také recyklaci. V mořích a oceánech dokonce vznikají plovoucí ostrovy z pastového odpadu. Není se proto čemu divit, že se stále vymýšlejí nápady, jak jejich spotřebu co nejméně snížit.
bílé talíře
Už jste slyšeli o jedlých talířích? S tímto nápadem přišla polská firma Biotrem, konkrétně Jerzym Wysockyj, který pochází z rodiny mlynářů a dlouhou dobu bádal nad tím, jak využít pšeničné otruby, které se ve velké míře používají jako potrava pro zvířata a v menším množství se z nich vyrábí různé druhy musili a lupínků. Nakonec přišel s nápadem výroby nádobí, díky němuž se sníží spotřeba plastového a papírového nádobí. Pšeničné otruby jsou zahřívány do vysokých teplot a poté tlakem formovány do požadovaného tvaru. Na talířích se dají servírovat teplé i studené pokrmy. Nemusíte se ani obávat do nich naložit polévku, na jejíž snězení máte 30 minut, než se začnou promáčet, ani je vložit do klasické či mikrovlnné trouby. Jejich chuť je příjemná a dá se přirovnat ke křupavému a dobře propečenému chlebu.
použité plastové šálky
Nedoporučuje se do nich ovšem dávat kávu, sycené nápoje a čaj, protože by jim mohly propůjčit svou chuť. Pokud je nezkonzumujete nevadí. Talíře se v přírodě jednoduše rozloží na kompost. Skladovat je můžete až 3 roky než se dostanete k jejich použití.
Pokud trpíte alergií na lepek, nemusíte zoufat. V dnešní době probíhá testování i nádobí z kukuřičných otrub. V Čechách se s nimi můžete setkat na některých festivalech nebo si je zakoupit ve známém velkoobchodním řetězci Makro. V restauracích se můžete také setkat s jedlými talíři, ale z chleba, v nichž je nejčastěji podávána zelná polévka. K dostání jsou i jedlé příbory.